Skip to main content
© Circle. All rights reserved.
Powered by YOOtheme.

Vad är NFC?

Närfältskommunikation (NFC)

Vad är NFC

Vad betyder NFC ?

NFC betyder trådlös teknik som möjliggör snabb och enkel kommunikation mellan olika enheter på kort avstånd. NFC-tekniken bygger på radioteknik och fungerar genom att två enheter en nfc läsare och en nfc chip placeras nära varandra, vanligtvis inom några centimeters avstånd.

NFC används för att möjliggöra snabb och säker överföring av data, vilket kan vara allt från textmeddelanden och bilder till betalningsinformation och biljetter. Det är en vanlig teknik i dagens smartphones och andra elektroniska enheter.

En av de vanligaste användningarna av NFC är kontaktlös betalning. Genom att placera en NFC-kompatibel enhet nära en betalningsterminal kan användaren snabbt och säkert genomföra transaktioner utan att behöva använda fysiska kort eller knappa in PIN-koder. NFC används också för att överföra information mellan enheter, som att dela filer eller kontakter genom att bara hålla enheterna nära varandra.

En annan användning av NFC är inom smarta hem och Internet of Things (IoT). NFC-tekniken kan användas för att koppla samman olika smarta enheter, som att para ihop en smartphone med en trådlös högtalare eller ställa in inställningar på en smart TV genom att helt enkelt röra vid enheterna.

NFC vad är det ?NFC använder sig av radiovågor och kan fungera i två lägen: aktivt och passivt. I det aktiva läget krävs ström från båda enheterna för att kunna kommunicera med varandra. Det passiva läget är mer begränsat och kräver att en av enheterna har en strömkälla, vanligtvis en NFC-tag, medan den andra enheten kan vara strömlös och endast agera mottagare av informationen.

Vad är NFC

Vad är NFC läsare?

Vad är en NFC läsare? Är en enhet som är utformad för att läsa och kommunicera med NFC-taggar eller andra NFC-aktiverade enheter. NFC-läsaren har förmågan att avläsa information från NFC-taggar eller enheter som är i dess närhet, vanligtvis inom en radie på några centimeter. Den kan sedan använda den avlästa informationen för olika ändamål, beroende på den specifika applikationen.

Här är några användningsområden och exempel på NFC-läsare:

 1. Smartphones och surfplattor: De flesta moderna smartphones och surfplattor är utrustade med inbyggda NFC-läsare liksom NFC läsare iphone. Dessa enheter kan användas för att läsa NFC-taggar och utföra olika uppgifter, som att göra mobila betalningar, para Bluetooth-enheter, eller överföra information mellan enheter genom att hålla dem nära varandra.
 2. NFC-terminaler för betalningar: Många butiker och företag har NFC-terminaler som används för att acceptera kontaktlösa betalningar. Dessa terminaler fungerar som NFC-läsare och kan kommunicera med NFC-kompatibla betalkort eller smartphones för att genomföra snabba och enkla transaktioner.
 3. Dörrlås och säkerhetssystem: NFC-läsare används också i säkerhetssystem och dörrlås. Användare kan använda sina NFC-aktiverade kort, nyckelbrickor eller smartphones för att låsa upp dörrar eller få tillgång till säkra områden genom att hålla enheten nära läsaren.
 4. Evenemangs- och transportkort: NFC-läsare används för att läsa och kontrollera biljetter eller kort som används för incheckning på evenemang, kollektivtrafik, eller andra platser där tillträde måste beviljas.
 5. Hemautomation: Inom hemautomation kan NFC-läsare användas för att aktivera eller inaktivera olika enheter eller scenarier genom att placera en NFC-tag i närheten av läsaren.

Sammanfattningsvis av vad är NFC-läsare? Är en enhet som är kapabel att läsa information från NFC-taggar eller andra NFC-aktiverade enheter genom trådlös kommunikation på korta avstånd. Detta gör det möjligt för användare att interagera med olika system och utföra olika uppgifter på ett bekvämt och säkert sätt.

Vad är NFC på mobilen?

NFC på mobilen är en funktion som finns i vissa smartphones och andra mobila enheter. NFC står för ”närfältskommunikation” och möjliggör trådlös kommunikation på kort avstånd mellan två NFC-kompatibla enheter.

Vad är NFC på mobilen

När det gäller mobiler kan NFC användas på följande sätt:

 1. Kontaktlösa betalningar: Genom att använda en mobil plånboksapp, som till exempel Google Pay (vad är nfc android) eller Apple Pay, kan användare genomföra snabba och säkra betalningar genom att helt enkelt hålla mobilen nära en NFC-terminal vid kassan. NFC gör det möjligt att överföra betalningsinformation säkert mellan mobilen och terminalen.
 2. Fildelning och dataöverföring: Med hjälp av NFC kan mobiler snabbt och enkelt dela filer, bilder, videor och andra typer av data med andra NFC-kompatibla enheter. Genom att hålla två mobiler nära varandra kan användarna överföra information genom att helt enkelt knacka på skärmen eller bekräfta överföringen på enheterna.
 3. Parning och anslutning: NFC används också för att snabbt para ihop och ansluta mobila enheter med andra NFC-aktiverade enheter, till exempel högtalare, hörlurar, smarta klockor eller bilar. Genom att placera enheterna nära varandra kan de automatiskt upptäcka varandra och etablera en trådlös anslutning.
 4. Smarta taggar och automatiska inställningar: NFC kan användas med smarta taggar, små NFC-kompatibla etiketter eller klistermärken som kan placeras på olika platser. Genom att hålla mobilen nära en smart tagg kan användare automatiskt utföra fördefinierade åtgärder eller ändra inställningar i mobilen, till exempel att slå på eller stänga av Bluetooth, ansluta till ett WiFi-nätverk eller starta en specifik app.

Det är viktigt att notera att inte alla mobiler har NFC-funktionen. NFC stöds oftast i moderna smartphones och specifika modeller kan ha olika NFC-funktioner och -möjligheter. Det är vanligtvis enkelt att aktivera och styra NFC genom mobilens inställningar eller snabbmeny.

NFC-Användningsområden:

NFC används i en mängd olika applikationer och enheter. Här är några vanliga användningsområden för NFC-teknik:

 1. Mobila betalningar: NFC betalning används för att möjliggöra kontaktlösa betalningar med hjälp av smartphones som nfc läsare iphone, smarta klockor eller andra mobila enheter. Genom att hålla enheten nära en betalningsterminal kan användare snabbt genomföra säkra transaktioner utan att behöva använda fysiska kort eller PIN-koder.
 2. Dataöverföring: NFC kan användas för att snabbt och enkelt överföra data mellan två NFC-kompatibla enheter. Det kan vara att dela bilder, videor, kontakter, filer eller webbadresser genom att helt enkelt hålla enheterna nära varandra.
 3. NFC kort: är små plastkort som är utrustade med en NFC-chip. Dessa kort används främst inom två huvudsakliga områden: betalningar och tillträdeskontroll.
 4. Parning av enheter: NFC kan användas för att snabbt para ihop eller ansluta enheter till varandra. Det kan vara att koppla en smartphone till en trådlös högtalare, headset eller en annan enhet utan att behöva ange långa lösenord eller genomgå en komplicerad konfiguration.
 5. Tillträdeskontroll: NFC används också inom tillträdeskontrollsystem, där NFC-kort eller NFC-aktiverade mobila enheter används för att ge åtkomst till byggnader, kontor eller andra skyddade områden.
 6. Smarta hem: Inom smarta hem-teknik kan NFC användas för att snabbt och enkelt konfigurera enheter eller ställa in scenarier. Till exempel kan NFC användas för att ställa in smarta lampor eller ansluta smarta lås till en mobil enhet.
 7. Transport och biljetthantering: NFC används inom kollektivtrafiksystem för att möjliggöra kontaktlös biljettbetalning. Resenärer kan använda sina NFC-kompatibla enheter som mobiler eller smarta kort för att checka in och ut på tåg, bussar eller tunnelbanesystem.

Dessa är bara några exempel på användningsområden för NFC-teknik. Tekniken fortsätter att utvecklas och hitta nya applikationer och möjligheter i olika branscher och områden.

maj 25, 2023

Latest Articles

Get the
Circle App!

Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr sed diam nonumy eirmod tempor.